Activitati

In pofida progreselor inregistrate in asigurarea cadrului legal care sa sustina egalitatea de sanse si de gen, realitatea ne arata ca este absolut necesara o schimbare a mentalitatii si atitudinilor fata de rolul femeii in societate.

Valoarea adaugata a proiectului “Egalitate reala, nu conceptuala!” consta in realizarea unor activitati concrete care urmaresc stoparea fenomentului de discriminare bazata pe gen pe piata muncii, dupa cum urmeaza:

Conferinta de lansare

Proiectul “Egalitate reala, nu conceptuala!” a fost lansat oficial atat in Cluj-Napoca, in data de 10 iunie 2014, cat si in Oradea in data de 11 iunie 2014. In cadrul conferintelor au fost prezentate activitatile proiectului ce are ca principal scop solutionarea problemei inegalitatii de sanse si discriminarii femeilor pe piata muncii, la nivelul regiunii Nord-Vest.

Campania de informare si crestere a constientizarii cu privire la egalitatea de sanse

Vor fi create materiale de informare, in baza unei cercetari prealabile. Scopul este acela de a creste gradul de constientizare in randul femeilor in ceea ce priveste statutul lor actual si egalitatea de sanse si in acelasi timp, pentru a le oferi un imbold psihologic in a opta pentru autodepasire, participand la cursuri de calificare si de perfectionare. Constant, vor fi publicate articole menite a creste increderea in sine a femeilor, constiinta faptului ca au drepturi egale si ca pot evita situatiile discriminatorii. Totodata, se va puncta importanta luptei impotriva discriminarii atat la locul de munca, in comunitate, cat si in familie. De asemenea, materialele de informare vor fi distribuite unor institutii cu rol important in lupta impotriva inegalitatii de sanse.

Organizarea cursurilor de calificare pentru meseriile de lucrator in comert, confectioner, agent curatenie, ingrijitoare copii, manichiurist/pedichiurist

310 femei vor beneficia de aceste cursuri, care vor avea o importanta componenta practica. De asemenea, participantii vor beneficia de o subventie de 1440 RON pentru a incuraja parcurgerea integrala a programului de formare si certificarea.

Organizarea cursurilor de perfectionare in domeniul antreprenoriatului

Va fi realizata o selectie in baza evaluarii potentialului antreprenorial, dar si a determinarii individuale si a aptitudinilor, in urma careia 50 de femei vor parcurge modulul de perfectionare.

Organizarea a 6 mese rotunde in scopul promovarii principiului egalitatii de gen la nivelul autoritatilor publice

La cele 6 mese rotunde vor participa cate 15 reprezentanti din autoritati publice locale si/sau centrale, ONG-uri, sindicate, patronate, asociatii de IMM-uri si camere de comert, a caror implicare este vizata pentru ca fiecare in parte contribuie intr-o mare masura la perpetuarea unor comportamente sau la schimbarea lor in ceea ce priveste egalitatea de sanse pe piata muncii si nu numai.

Conferinta de incheiere