Acasa
Concepte utile
concepte utile

Concepte utile

 

1Discriminarea directa apare atunci cand o persoana este tratata mai putin favorabil decat o alta persoana in situatii comparabile din cauza genului, originii etnice sau rasiale, a religiei ori varstei etc.

Exemplu: Un anunt pentru un loc de munca in care se precizeaza ca nu sunt admise persoane de un anumit sex.

Sursa foto

 

 

2Discriminare indirecta situatia in care o dispozitie, un criteriu sau o practica, aparent neutra, ar dezavantaja in special persoanele de un anumit sex in raport cu persoanele de alt sex.

Exemplu: Angajatorul insista ca numai persoanele cu 20 de ani experienta sa aiba acces la un anumit post de management. Femeile care au beneficiat de concediu de maternitate nu vor putea avea acces.

Sursa foto

 

 

3Hartuirea este definita ca o un comportament nedorit care are ca efect violarea demnitatii unei persoane si crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator.

Exemplu: Intr-o firma care se ocupa de amenajarea spatiilor verzi este angajat un a tanara de etnie roma. Colegii ei fac sistematic glume referitoare la originea sa si spun bancuri cu romi. Tanara se poate considera hartuita la locul de munca.

Sursa foto

 

 

4

 

Hartuirea sexuala – situatia in care se manifesta un comportament nedorit cu conotatie sexuala, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, avand ca obiect sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si, in special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor.

 

Sursa foto

 

 

5

 

Victimizarea este definita ca orice tratament advers, venit ca reactie la o plangere sau actiune in justitie cu privire la incalcarea principiului tratamentului egal si al nediscriminarii(Legea nr. 27/2004).

Exemplu. O tanara care este hartuita sexual de seful ei a depus o plangere impotriva lui in instanta. Din acel moment n-a mai fost inclusa in nici un program de perfectionare alaturi de ceilalti colegi de-ai ei.

Sursa foto

Lasa un comentariu

*

*